Måla eller tapetsera – vilket alternativ passar bäst?

Måla eller tapetsera

Kanske det är så att du funderar på att göra om i ett av dina rum hemma? Du kanske vill satsa på att ha en grön tapet i vardagsrummet, eller är det kanske bättre att måla? Om man ser till tiden det tar att sätta upp en grön tapet vardagsrum mot att måla det grönt, så tar det oftast lika lång tid. Många tror att det tar mer tid att tapetsera än vad det tar att måla. Men grejen är ju att båda alternativ, de kräver en hel del förarbete. 

Målar du, så ska du dels göra förarbetet, dels att det kräver minst två strykningar med färg. Samt torktiden mellan. 

Viktigt med bra förarbete

Oavsett om det är så att du ska sätta upp en grön tapet i vardagsrum, eller måla väggarna gröna, så är det viktigt att göra ett bra förarbete. Det för att det ska bli ett bra slutresultat. Är väggen inte slät sedan innan, då måste du spackla, slipa och tvätta före du ska tapetsera eller måla. 

Fördelar och nackdelar med att tapetsera

Som med så mycket annat, så finns det både fördelar och nackdelar med att välja tapetsering. Till fördelarna hör att du kan välja färg eller mönster som du vill. En slät vägg går fort att tapetsera och det ger ett snyggt resultat. Till dess nackdelar finns bland annat att det är svårt att tvätta en tapet om det kommer något på den. Det är även svårt att åtgärda skador på en tapet samt att det måste vara en enhetlig grundfärg under tapeten.

Fördelar och nackdelar med att måla

Det finns både fördelar och nackdelar med att måla dina väggar. Till dess fördelar hör att du kan förbättra en målad vägg på enkelt sätt. En annan fördel är att om du inte är nöjd, så går det att måla över den gamla färgen. Till dess nackdelar hör att det är mycket viktigare med ett bra förarbete då du ska måla. Det eftersom att minsta skavank kommer att synas. En annan nackdel är att det tar tid, då du ska stryka på färg flera gånger samt ha torktid mellan. 

Välj det du tycker passar bäst

Eftersom det tar i stort sett lika lång tid att tapetsera som att måla, så är det upp till dig att välja det du tycker passar bäst. Är det så att du är ute efter spännande mönster på väggarna, så är det oftast enklast att få till det genom att välja en tapet med mönster, än att måla mönster. Ska det bara vara en enda färg däremot så kan båda alternativen vara lika bra. 

Oavsett om du väljer att använda dig av en tapet eller färg, se till att köpa kvalitet. Det så att det blir ett snyggt och hållbart resultat. Sedan, se till att våga tapetsera själv. Dagens tapeter är bra mycket enklare att sätta upp än de var förr. Särskilt om du väljer en så kallad non woven tapet som är tåligare.