Smarta tips kring belysning

lamp

Något vi alla har behov av i våra hem, det är olika varianter av lampor och belysning. Bland annat bör du se till att få in allmänbelysning, stämningsbelysning och funktionsbelysning, det i alla dina rum. Om du vill hitta bra lampor, så kan du kolla in https://www.lamp24.se/. Olika rum, de behöver ha olika typer av belysning. I denna artikel tänkte vi att vi ska ge dig en del råd kring hur du ska tänka kring belysning.

Ett par snabba tips:

  • Tänk på att mörka ytor, de suger upp ljuset, så ett mörkt rum bör ha fler lampor än ett ljust rum.
  • Ett bra arbetsljus ska vara koncentrerat samt bländfritt. Det bör även gå att justera eller ställa in lampan på olika sätt.
  • En färgad textilskärm ger ett färgat ljus. En skärm med vit insida, ger ofärgat ljus.
  • Blanda ljus och allmänbelysning för att skapa mjuka övergångar mellan ljus och skugga.
  • Mellan fem och tio ljuspunkter är lagom i ett vardagsrum.

Fler bra tips kring lampor och belysning

Du som vill satsa på att ha en golvlampa, se till att då välja en som går att höja och sänka, samt att den bör även ha ett riktat ljus. Då blir lampan användbar för hela rummet.

Många tror att det är ett måste med en taklampa, men det går lika bra att ha många små lampor som sprider ett bra ljus tillsammans.

En viktig sak att tänka till på, det är hur och var du placerar ut dina lampor. Det kan vara bra att ha dem på olika höjder till exempel. Det gör att samspelet mellan skugga och ljus blir intressant. När det gäller lampor runt din soffa, placera lamporna lågt. Det så att du har bra ljus för att kunna läsa eller handarbeta i soffan till exempel.

Viktigt med rätt ljusstyrka

Det är inte bara viktigt detta med att ha rätt antal ljuskällor eller rätt sorts belysningstyper. Det är lika viktigt att ha rätt ljusstyrka på lamporna. Idag så talas det inte längre om watt, utan om lumen. Det visar hur mycket ljus en lampa ger. För jämförelse så är 410–170 lumen detsamma som 40 w och 700–805 lumen som 60 w.

Det är viktigt att ha olika ljusstyrkor i dina olika rum. Är det ett sovrum, så bör du satsa på ett lite starkare ljus, särskilt om du ska läsa i sängen. Du kan då välja en lampa med mellan 400–500 lumen.

Vardagsrummet, där finns det ju oftast flera lampor. En golvlampa i detta rum behöver inte ha ett särskilt högt lumental utan ofta räcker det bra med 200–250. Men ska du ha golvlampan som läslampa eller för att handarbeta vid, då bör du satsa på en med 400–500 lumen.

När det gäller matbordet, så är det bra att ha en lampa med klart ljus, utan att den bländar och det passar ofta bra att välja en som har mellan 400–800 lumen. 

Du som vill sätta upp spotlights. Du kan då välja från 200 lumen och uppåt.