Vackert med höstblommor i trädgården

höstblommor i trädgården

Om det är så att du vill ha en sprakande trädgård, även under hösten, så kan det vara värt att satsa på att plantera höstblommande växter i din trädgård. Det finns en hel del fina perenner så väl som ettåriga blommor, som sedan blommar från slutet av augusti fram tills den första frosten kommer. Nedan kommer det tips på flera bra sorter som passar bra att ha i din trädgård och som kommer blomma under hösten.

Sommaraster, Callistephus chinensis

Denna blomma är en ettårig växt. Den blommar från augusti tills frosten kommer. Du kan välja mellan olika färger såsom vitt, gult, rosa, rött eller lila. Den kan bli allt från 20 cm till 75 cm hög. Du kan även använda den som snittblomma. Sedan är det även tacksamt för bin och fjärilar med denna blomma. 

Jätteverbena, Verbena bonariensis

Denna är en sommarblomma, men som blommar fram tills att den första frosten kommer. Den kan bli upp till 120 cm och är som finast att plantera många tillsammans.

Rosenskära, Cosmos bipinnatus

Även denna är en sommarblomma, som börjar att blomma i juli. Men den blommar också den fram till första frosten. Den finns dessutom i flera varianter. Både enkla och fyllda samt att den finns i olika nyanser av rosa och vitt, och även milt gul.

Zinnia, Zinnia elegans

Denna klassiska ettåring är både vacker och lätt att odla. Den blommar från juni månad fram till september. Det går även att använda som en snittblomma. Om du vill förlänga blomningen så se till att klippa bort vissna blommor på den. 

Höstanemon, Anemone x hybrida

Denna är en höstblommande perenn. När den väl har fått fäste så kan den sprida sig. Det gör att det kan bli stora bestånd av den i din rabatt. Den blommar i augusti-september. Höjden på den är runt runt 100–150 cm hög.

Röd rudbeckia/solhatt, Echinacea purpurea

Denna växt har kommit att bli rätt trendig och det är en vanlig ingrediens i naturmedicin. Den går att odla hemma och finns i en mängd fantastiska färger. Det är en prärieväxt, så den gillar att ha en solig växtplats samt att jorden ska vara väldränerad jord. Den blommar sedan från juli till september. Höjden på den är mellan 80–100 cm hög.

Kärleksört, Sedum

Denna höstblommande perenn passar bra in i trädgården. Den är vacker samt att den kommer åter varje år och gör att du får en vacker färg i din rabatt om hösten. Den blir runt 40–50 cm hög.

Höstflox, Phlox paniculata

Denna blommar i juli fram till september och ger en helt fantastisk färgklick i höstträdgården. Den finns i flera färger så som lila, blåviolett, rosa, och vitt. Den blir mellan 90–120 cm hög. Denna perenn vill gärna ha gott om sol. Se bara till att det inte blir för torrt där den är, för då kan den drabbas av mjöldagg.

Praktrudbeckia, Rudbeckia fulgida var. speciosa

Denna blomma påminner lite om en prästkrage, fast att den är gul. Den blommar mellan augusti och oktober.